Как да хобим?

Two people watching a sunset in Greece

Зад този страхотен, изконен български глагол се крие ръководство за това как да си намерим хоби. Да започнем с най-лесното. Чудесно е човек да има хобита. Те помагат да не мислим да горим и могат да служат както за релаксация, така и за нещо продуктивно. Ето няколко съвета за това как да изберем хоби, което най-много пасва на нас самите.

Първата стъпка е да знаете какво наистина ви харесва. Много от нещата, които си мислим, че обичаме, са базирани и обусловени от мненията на другите. В този смисъл:

1. Изберете хоби, което харесвате ВИЕ

Не защото го харесват приятелите ви, половинката, родителите ви, нито пък защото някой може да го помисли за мъжествено или не (ако това ви притеснява). Ако сте мъж и винаги сте искал да рисувате живопис, отивайте в магазина и взимайте боички и платно. Ако сте жена и искате да си построите пристройка на вилата, давайте! В крайна сметка, хобито не е за другите, то е за вас, така че дори и никой да не види шедьовъра ви, вие ще сте доволни, че сте направили това, което сте искали. Е, пристройката на вилата ще е забележима, но хващате смисъла…

2. Изберете хоби, което създава, дори и ако създава знание

Фотографията е моят начин да създавам. Е, и блогът, разбира се.

Хората са създадени да учат и творят. Именно заради това видео-игрите не са най-подходящото хоби, което можете да изберете (и това идва от човек, вложил хиляди часове от живота си в такива). Въпреки че допринасят за подобряване времето на реакция или вършенето на много неща едновременно, голяма част от игрите са създадени с идеята да докарват допаминов пик в мозъка, а свръхпродукцията на хормони никога не е хубаво нещо. Изберете хоби, което е продуктивно и след време ще имате възможността да видите плода на труда си. Ученето на нови умения или знания (като нов език, например) допринася за запазването на невропластичността на мозъка, която децата имат в изобилие, но след 40 години започва да намалява.

3. Изберете разнообразни хобита

Как да съчетаем активното с креативното? Това е снимка от един мой преход до вр. Мусала, където бях взел верния фотоапарат. Снимка: Владимир Новков

Винаги съм харесвал енциклопедизма. Хората, които знаят по малко за много неща са доста по-интересни от експертите в една единствена област. Смея да твърдя, че са и по-полезни, най-малко за себе си и близките си. Идеалната формула за мен е комбинация от активни и креативни хобита. Изборът и преценката са ваши. В този смисъл е добре хобитата да са както социални, така и самостоятелни. Съветът ми е ако сте по-интровертни да изберете по-екстравертно хоби и обратно – ако черпите енергия от общуването с другите, опитайте се да намерите нещо, в което да останете сами със себе си. Психиката се тренира по същия начин като физиката – с постепенно натоварване малко над моментните възможности.

5. Бонус съвет

Ако сте родител, страхотно е да имате хоби, в което да включите и децата си. Когато децата виждат, че родителите им се забавляват, е много по-лесно да се изгради връзка помежду им. Ще се учудите колко много могат дори 2-3 годишни хлапета, ако и само да подават отвертките при домашните ремонти. За тях това е страхотна радост, а вас – възможност да прекарате повече качествени моменти с поколението.

Замислете се за нещата, които обичате да правите. Как се вписват те в горните точки? Има ли дейност, която вие самите обичате, но така и не сте се престрашавали да превърнете в хоби? Това са принципите, според които аз сам избирам нещата, които правя и се надявам, че ще бъдат полезни и за вас!

Източници:

  1. Green, C. S., & Bavelier, D. (2008). Exercising your brain: a review of human brain plasticity and training-induced learning. Psychology and aging23(4), 692-701.
  2. Masten, A. (2011). Resilience in children threatened by extreme adversity: Frameworks for research, practice, and translational synergy. Development and Psychopathology,23(2), 493-506. doi:10.1017/S0954579411000198
  3. Lu, T., Pan, Y., Kao, S. Y., Li, C., Kohane, I., Chan, J., & Yankner, B. A. (2004). Gene regulation and DNA damage in the ageing human brain. Nature429(6994), 883.Chicago
close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂