Да се усмихваме, за да бягаме по-добре? Изненадващата връзка между изражението на лицето и икономията при бягане

Разгледано изследване: Brick, N. E., McElhinney, M. J., & Metcalfe, R. S. (2018). The effects of facial expression and relaxation cues on movement economy, physiological, and perceptual responses during running. Psychology of Sport and Exercise34, 20-28.

Който следи състезанията по бягане, сигурно е чувал какво казва Елиуд Кипчоге. Ще перифразирам, но идеята е, че когато състезанието стане тежко, тогава е времето да започнеш да е усмихваш. А ако има нещо, което атлетите постоянно преследват, то това е някакво предимство, което да съкрати секунди от темпото им, да подобри издръжливостта или да направи стръмния хълм по-малко стръмен. Или поне да се чувства така. Стремежът към подобряване на постиженията е неумолим – от високотехнологична екипировка до щателно планирани диети. Може ли обаче Кипчоге да е бил прав и един от начините да подобрим малко представянето ни да е буквално под носа ни? Учените в разгледаното изследване са проучили тази идея по и техните открития със сигурност ще ви усмихнат – съвсем буквално.

Силата на усмивката

Тук е място да кажем, че в психологията отдавна е ясно, че усмивката не се използва само за селфита или за поздрав към приятели. От психологическа гледна точка това е мощен жест, за който е доказано, че подобрява настроението, намалява стреса и дори облекчава болката. Хипотезата за обратната връзка с лицето предполага, че изражението на лицето ни може да повлияе на емоционалните ни преживявания. Усмивката, по-конкретно, може да доведе до каскада от положителни реакции в организма, като потенциално облекчи психическото ни натоварване и вкара доза радост в ежедневието ни. Възможно ли е това просто изражение да повлияе и на физическото ни представяне?

Да вникнем в проучването

Изследователите се заемат да проучат този въпрос, като се фокусират върху група от 24 опитни бегачи. Основната цел е била да се провери дали умишлените промени в изражението на лицето – усмихнато или намръщено – или съзнателното усилие да се отпуснем по време на бягане могат да повлияят на икономията на бягане, физиологичните реакции и възприемането на усилието

Бегачите са подложени на четири отделни блока бягане, всеки от които с продължителност шест минути и изпълнен при 70% от VO2max, с двуминутни интервали за почивка между тях.

Условията са били рандомизирани, за да се гарантира, че всеки бегач е участвал във всички манипулации, свързани с изражението на лицето.

Методологията е щателна, като са взети грижливи мерки за отчитане на отклоненията и променливите, които биха могли да изкривят резултатите. Това внимание към детайлите придава на изследването по-голяма валидност и надеждност.

Изводите: Бягайте с усмивка на лицето

Резултатът? Бегачите не само консумирали по-малко кислород, когато се усмихвали, но и отчитали по-ниско възприемано усилие в сравнение с мръщенето или обичайното бягане. Това намаление на възприеманото усилие е в съответствие с по-ранни психологически открития за ползите от усмивката, което поставя усмивката като инструмент за потенциално подобряване на спортните постижения. Интересно е, че намръщването изглежда е имало обратен ефект, увеличавайки усещането за усилие и физиологичната активация на бегачите – откритие, което посочва сложността на начина, по който изражението на лицето ни взаимодейства с физическите ни състояния.

Изводи за бегачите и атлетите

woman athlete crossing marathon finish line
Photo by RUN 4 FFWPU on Pexels.com

Изводите са очевидни и интересни за бегачите – от любителите до опитните маратонци.

Включването на съзнателно усилие да се усмихваме може да стане част от стратегията по време на тежките състезания или тренировки

Както при всяко изследване, призивът за повторение и по-нататъшно проучване е от първостепенно значение, за да се разберат напълно потенциалните ползи от лицевите изражения върху постиженията.

Отвъд пистата: Лицевите изражения и ежедневието

Но не само бегачите могат да се възползват от тези прозрения. В ежедневието ни сблъсъкът със стресови ситуации или трудни задачи е нещо обичайно. Ако евентуално възприемем стратегия за усмивка, може да се окаже, че не само се справяме по-добре, но и постигаме по-високи резултати, независимо дали сме изправени пред труден работен проект или участваме в интензивна тренировка.

Заключение

В заключение, това проучване предлага интересен поглед към пресечната точка на психологията и физическото представяне. Въпреки че несъмнените ползи от тренировките, екипировката и храненето остават основополагащи, потенциалното им увеличаване чрез нещо толкова достъпно като усмивката е нова перспектива. Така че следващия път, когато обуете обувките и започнете да бягате, не забравяйте да се усмихнете, защото именно това може да се окаже нещото, което ще спаси състезанието или тренировката ви.

СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂