Визуализация за резултати. Измерим отговор на визуализацията в силовите тренировки

A man standing on a cliff

Автор: Ерик Хелмс
Превод: Владимир Новков

Разгледано изследване: Effects and Dose-Response Relationships of Motor Imagery Practice on Strength Development in Healthy Adult Populations: a Systematic Review and Meta-analysis Paravlic et al. (2018)

Ключови точки

  1. Метаанализът показва със сигурност, че моторната визуализация подобрява силата в сравнение с бездействието, но със сигурност не е толкова ефективна, колкото реалната тренировка. Освен това, няма достатъчно данни, които да оценят дали комбинация от реална и въображаема тренировка е по-добра от изпълнението само на физическа тренировка;
  2. Въпреки че е обещаващ, метаанализът включва лица със силни и слаби способности за визуализация, включително изследвания, които са приложими и неприложими за силовите атлети. Освен това, резултатите са по-добри за изометрични упражнения, отколкото за динамични (такива, които се изпълняват във фитнеса), затова резултатите не са гарантирани;
  3. Ако искате да опитате ментална визуализация, може да следвате следните съвети: честота от три пъти на седмица, визуализация на 2-3 серии с почти максимално тегло (около 100% от пределната сила) с продължителност на всяка „тренировка“ от около 15 минути.
  4. Визуализацията сигурно ще помогне на всеки силов атлет, чието представяне се диктува от специфично движение. Силови трибойци, щангисти, кросфит-състезатели и всеки друг, който иска да стане силен в определено упражнение може да помисли дали да използва визуализацията като допълнение към тренировката си. Все пак, опитните състезатели не бива да очакват много големи ползи, но може би ще има малък положителен ефект, особено ако сте добри във визуализацията като цяло.

Психологическа интерпретация

Владимир новков

Кой би си помислил, че тяло и съзнание са свързани? Изследване като горното, особено във формата на метаанализ, е изключително показателно. Знаем, че опитните спортисти си представят всеки един опит, преди да го изпълнят, но наличието на емпирични данни за ползите от това са много интересни. Все пак трябва да отбележим, че ползите надали ще бъде твърде големи, т.е. няма да сложите 50 кг. отгоре на лежанката, само защото сте си представили, че ще го направите. Визуализацията обаче може да бъде много полезна, ако сте контузени, разтоварвате или сте по средата на период с повече обем и по-малка тежест. Най-важното обаче е, че за пореден път става ясно, че човек е една синергична система между тяло и съзнание и двете могат да влияят едно на друго по измерим начин.

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂