Как да подберем най-добрите песни за тренировката ни?

black-headphones-with-mobile-smartphone-6320

Разгледано изследване: Centala, J., Pogorel, C., Pummill, S. W., & Malek, M. H. (2020). Listening to Fast-Tempo Music Delays the Onset of Neuromuscular Fatigue. The Journal of Strength & Conditioning Research.

Ключови точки:

  1. Отдавна е известно, че музиката повишава мотивацията по време на тренировка и намаля субективните представи за умора.
  2. Изследванията показват, че музиката с ниско темпо (по-малко от 80 удара в минута) няма ефект върху физическото представяне.
  3. Това е едно от първите изследвания, които изследват ефекта на музиката с високо темпо на невромускулната умора.
  4. 10 млади (средна възраст 25 години) мъже в добро здравословно състояние правят 2 отделни тренировка в рамките на 7 дни. По време на едната тренировка, изследваните лица слушат музика с темпо между 137 и 160 удара в минута. По време на втората, изследваните лица тренират без музика.
  5. Изследването установява, че слушането на музика с бързо темпо повишава електромускулната активност в сравнение с неслушането на музика. Освен това, лицата, които са слушали музика по време на тренировката, са демонстрирали по-висока сила.

Практически приложения

Резултатите от изследването показват, че слушането на музика с бързо темпо подобрява толеранса към умора, но също така и физиологичната граница на умора. Това означава, че ако спортистът слуша музика с високо темпо по време на тренировката, това може да доведе до продължаване на серия, която би била прекратена по-рано, ако е нямало музика.

Психологическа интерпретация

владимир новков

Много хора имат т.нар. „power songs“ и вече имаме още едно потвърждение, че музиката помага. Важното в настоящото изследване е, че дава много ясни граници на темпото на музиката, която би била най-оптимална при физическа активност. Хубавото е, че 21-ви век предоставя много възможности за прецизен избор на песни, които да отговарят на посоченото темпо от 137 до 160 удара в минута. Тук е мястото да отбележим, че е важно и песните, които слушаме да ни харесват. Това ще ни помогне да влезем в по-добра психическа настройка. За щастие, съществуват инструменти като Spotify Smarter Playlists, които позволяват селектирането на подходящите песни от нашите любими такива. Това е много важно, защото когато доближим максимално натоварване, независимо дали на стадиона, в парка или в залата, се нуждаем от всяка малка подкрепа, както във физически, така и в психически смисъл. Правилно подбраната музика може да ни помогне да преминем психологическата бариера, пред която често се изправяме именно в най-тежките моменти от тренировката. Изследвания като горното ни дават още доказателства, но и практически насоки за това как да използваме модерните технологии в наша полза.

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂