Всяка диета работи в първите 6 месеца, проблемите идват след това

Illustration of Mediterranean

Разгледано изследване: Ge, L., Sadeghirad, B., Ball, G. D., da Costa, B. R., Hitchcock, C. L., Svendrovski, A., … & Adams-Webber, T. (2020). Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials. bmj369.

Кетогенна диета, средиземноморски режим, Аткинс, зонова диета… Желанието за контрол на теглото е най-често срещаното новогодишно обещание. За съжаление, то е и едно от най-трудно изпълнимите. Неслучайно има толкова много режими, всеки от които има своите почти фанатизирани почитатели. Казвам неслучайно, защото фактът, че много хора споделят резултати, независимо на каква диета се намират. В статията ще разгледаме резултатите от метаанализ от 2020 г., който анализира резултатите в рамките на 6 месеца и 12 месеца от 14 популярни диети. Това е може би един от най-широкообхватните анализи по темата и тава отговор на въпроса какво и как работи.

Включени изследвания:

Метаанализът включва изследвания, които отговарят на следните критерии: изследвани лица над 18 г. с индекс на телесната маса над 25 или над 30, т.е. хора с наднормено или свърхнаднормено тегло; диета, която има име, т.е. е популярна. Включените диети са следните:

  • Нисковъглехидратни диети: Аткинс, Саут Бийч, Зонова;
  • Умерени диети: Най-големия губещ, DASH, Джени Крейг, Средиземноморска, Портфолио, Слиминг Уорлд, Volumetrics, Weight Watchers
  • Нисковъглехидратни: Ornish, Rosemary Conley
Таблица с хранителните режими, включени в метаанализа

Общо в метаанализа са включени 137 изследвания с 21,942 изследвани лица.

Резултати и анализ

Най-добре ще бъде, ако разделим резултатите от изследванията на две части. Първо ще разгледаме ефективността на хранителните режими в първите 6 месеца.

Графика на ефективността на изследваните хранителни режими в рамките на 6 месеца след започването им

Какви изводи можем да си направим от таблицата по горе?

  • От популярните хранителни режими, Аткинс, DASH и зоновата диета са тези, които имат най-голям ефект върху намаляването на теглото и систоличното кръвно налягане в рамките на шест месеца;
  • Средиземноморската диета е единствената, която има ефект при свалянето на холестерола;
  • На 12-я месец всички хранителни режими, освен средиземноморския показват намаляване или изчезване на положителните резултати, наблюдавани на 6-я месец.

Авторите заключват, че в сравнение с обичайното хранене, метанализът може с умерена убедителност да твърди, че всички видове диети с водят до умерено намаляване на теглото и значителни намаления в систоличното и диастоличното кръвно налягане в рамките на 6 месеца, но не и в рамките на 12 месеца

За значението на индивидуалния подход

Нещо, което си струва да се отбележи при по-внимтелно вглеждане в резултатите. Различията между хранителните режими са тривиални или малки, което води до заключението, че хората могат да изберат кой режим да следват без да се притесняват особено от това, че той може би не е оптимален. Това е особено важно от психологическа гледна точка. Дори и най-оптимално съставеният хранителен режим или тренировъчна програма няма да изпълнят целта си, ако човекът, за когото са предназначени, не ги следва. А е много по-лесно да следваш нещо, което харесваш. Затова индивидуалният подход е от жизнено важно знание.

Освен това, фактът, че резултатите почти изчезват на 12-я месец от започването на режима навява на мисълта, че е много диетата да бъде придружена с психологическа работа за установяване на устойчиви навици за по-здравословен живот. А когато знаем кога да очакваме намаляване на резултатите, една психологическа интервенция може да бъде планирана по много по-адектватен начин.

Дори и най-оптимално съставеният хранителен режим или тренировъчна програма няма да изпълнят целта си, ако човекът, за когото са предназначени, не ги следва.

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂