Как да се самомотивираме правилно?

В спорта е много известна техниката за „self-talk“ или самомотивация. Тя е почти изключително насочена към позитивната стана на нещата. „Ще се справя“, „Мога!“, „Light weight, baby!“.

Какво обаче става, когато имаме вътрешното усещане, че няма да се справим, но все пак упорстваме и се опитваме да бъде насилено позитивни?

Едно ново изследване дава отговор и той не е особено положителен.

Оказва се, че дисонансът, предизвикан от това, че знаем, че нещата, които си казваме, не са истина, влияят, негативно на представянето.

Какво можем да направим?

Отговорът може да намерим в друго изследване от 2020 г. и се състои в две прости думи: „прегърни предизвикателството“.

В най-общи линии:

Вместо да се работи с негативна или позитивна самомотивация, атлетите е добре да признаят трудностите и да добавят елемент на предизвикателство. Не „Ще се справя!“, не „Болят ме краката“, а „Болят ме краката, но ще се справя! „.

Важно е самомотивацията да се случва в правилноя момент от тренировката или състезанието. Мислете за последните минути от дейността. Изследванията показват, че същото може да се случи и с мотивационна песен.

Използвана литература:

Christopher E. J. DeWolfe, David Scott & Kenneth A. Seaman (2020) Embrace the challenge: Acknowledging a challenge following negative Self-Talk improves performance, Journal of Applied Sport Psychology, DOI: 10.1080/10413200.2020.1795951

Hong, X., Liao, Y., Shi, Y., Qi, C., Zhao, M., & Van Raalte, J. L. (2020). An Empirical Test of the Self-Talk Dissonance Hypothesis: The Effects of Self-Talk Overtness and Personality on Performance. The Sport Psychologist, 1(aop), 1-4

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂