Трансформационно упражнение, „Кръстопътя на живота“

В практиката работим с много упражнения, особено, когато става дума за трансформационни процеси, които тепърва започват.

Едно от най-ефективните упражнения, които често давам на клиентите, които са в първите фази от трансформацията си, се нарича „Кръстопътят на живота“. 

Може да го правите заедно с осъзната медитация, както е описано, а можете и да го разпишете в дневника си.

Протокол

Стъпка 1: Намерете тихо място


Намерете удобно и тихо място, където можете да седнете или да легнете, без да се разсейвате.

Стъпка 2: Отпуснете се и дишайте дълбоко


Затворете очи и направете няколко дълбоки вдишвания, като позволите на тялото си да се отпусне, а на ума си да стане спокоен и възприемчив.

Стъпка 3: Представете си разклонението на пътя


Визуализирайте разклонение на пътя, представляващо избора, който трябва да направите в живота си. Вижте себе си как стоите на този кръстопът, готови да вземете решение.

Стъпка 4: Тръгнете по първия път


Представете си, че вървите по първия път, където продължавате с настоящите си навици, поведение и избори. Представете си себе си след 10 години по този път, като отбележите как се е развил животът ви и в какъв човек сте се превърнали.

Стъпка 5: Върнете се на кръстопътя


Сега мислено се върнете на кръстопътя и се подгответе да изследвате другия път.

Стъпка 6: Тръгнете по другия път


Този път си представете, че правите различни избори – такива, които съответстват на вашите ценности, цели и стремежи. Вървете по правилния път и си представете себе си след 10 години в бъдещето, забелязвайки положителните промени и израстването, които сте преживели.

Стъпка 7: Помислете и сравнете


След като проучите и двата пътя, отделете малко време, за да помислите за разликите между тези две бъдещи версии на себе си. Коя от тях съответства на вашите цели и ценности? Какви промени трябва да направите днес, за да сте сигурни, че сте на правилния път?

Стъпка 8: Поемете ангажимент


Накрая се ангажирайте да направите необходимите промени, за да постигнете желаното бъдеще. Използвайте упражнението за визуализация като мотивация, за да не изоставате от пътя и да преследвате целите си. Запишете всичко това във дневника си, който вече знаем, че трябва да си водите редовно.

СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂