Как правилно да използваме на силата на ума в спорта? Ролята на асоциативното и дисоциативното мислене

Ако сте чести гости тук, значи няма да ви изненадам, ако започна с това колко важна е психологията в спорта. Това важи особено за сериозните любители, които често са максимално отдадени на спорта, който са избрали. Макар че в областта на спортната психология се изтъкват множество техники и ментални умения, сърцевината на ефективното ментално обучение често се свежда до два фундаментални когнитивни подхода: асоциативно и дисоциативно мислене. И ако в класическата психология на дисоциативното мислене не се гледа с добро око (все пак имаме и такова разстройство на личността), в спорта понякога не е лошо „да си отнесен“ понякога.

Асоциативното мислене, с неговия фокус върху вътрешните сигнали на тялото и мислите, свързани с изпълнението на дадената тренировка, предлага на спортистите възможност за прецизност, контрол и незабавна обратна връзка – съществени елементи в спортове, в които нямаш особено време за грешки или за поправка на вече направени такива. От друга страна дисоциативното мислене, което измества вниманието от вътрешните усещания към външни или несвързани стимули, осигурява психически път за бягство, който е от решаващо значение в спортовете за издръжливост, където управлението на продължителния дискомфорт и психическата умора са част от играта.

Тази дихотомия в когнитивните стратегии е свързана с един основен постулат в спортната психология: разбирането и овладяването на типа мислене, който е най-подходящ за спорта и личната психика, е от ключово значение.

Макар че наборът от налични техники за ментално обучение е огромен, тяхната ефективност зависи от това доколко добре са съгласувани с тези основни когнитивни подходи. Осъзнаването на важността на асоциативното и дисоциативното мислене не е свързано само с възприемането на различни техники, а с фундаментално преориентиране на умствения подход към тренировките и състезанията. За сериозните любители умелото лавиране между тези два типа мислене може да бъде ключът към разгръщане на пълния им потенциал, като трансформира спортните им постижения от обикновени в необикновени.

Ин и Ян

Асоциативно мислене: Фокус навътре за прецизност и контрол

Асоциативното мислене се характеризира с дълбок, вътрешен фокус, при който атлетите осъзнават телесните си усещания – мускулно напрежение, дишане, сърдечен ритъм. Тази стратегия се оказва особено ефективна в спортове, които изискват високи технически умения и интензивна концентрация. Например спринтьорът на пистата може да се съсредоточи върху ритъма на дишане и дължината на крачката си или гимнастикът – върху мускулното напрежение и баланса. Последните проучвания, като тези на Jones et al. (2018), показват, че асоциативното мислене подобрява постиженията, особено при по-кратки и високоинтензивни събития. Тази повишена вътрешна осъзнатост позволява на атлетите да прецизират техниката и темпото си в реално време, като по този начин оптимизират представянето си. Един щангист например може да използва асоциативното мислене, за да коригира позата и захвата си, за да постигне максимална ефективност и сила по време на изпълнение на движението.

Дисоциативно мислене: От разсейване към издръжливост и удоволствие

За разлика от асоциативното мислене, дисоциативното включва съзнателно пренасочване на вниманието от вътрешните физически усещания към външни или несвързани стимули. Този подход е безценен в спортовете за издръжливост, като помага на атлетите да се справят с продължителния дискомфорт и умората. Например маратонецът може да се съсредоточи върху окуражаващата го публика или пейзажа, за да отвлече вниманието си от физическата умора, докато плувецът на дълги разстояния може да преброи ударите или мислено да възпроизведе любима песен. Чрез преместване на фокуса навън спортистите могат ефективно да намалят възприемането на усилието, което прави напрегнатите и продължителни дейности по-поносими. Masters & Ogles (2018 г.) подчертават, че тази стратегия е от решаващо значение за поддържане на положителна и устойчива нагласа при по-дълги състезания. Един ултрамаратонец например може да използва дисоциативното мислене, за да раздели мислено състезанието на по-малки и управляеми сегменти, като се съсредоточи върху достигането на следващата cut-off точка, а не върху цялото разстояние.

Практически стратегии за прилагане на асоциативно и дисоциативно мислене

Овладяване на асоциативно мислене

  • Сканиране на тялото: По време на тренировките се фокусирайте върху различни части на тялото и усещания. Това помага за прецизиране на специфичните движения и реакции.
  • Осъзнатост: При спортове като тенис или голф включете тренировки за осъзнатост (mindfulness), за да се научите да наблюдавате текущото си физическо и психическо състояние. Това подобрява концентрацията и прецизността.
  • Дневници на производителността: Воденето на подробни дневници за физическо и психическо състояние, помага да се идентифицират модели и области за подобрение.
  • Фокус върху целите: Поставяйте конкретни цели, свързани с постиженията, за всяка сесия, като например поддържане на определен каданс или техника на вдигане на тежестите.
  • Анализ на обратната връзка: Използвайте обратната връзка от треньорите или данните от тренировките, за да се съсредоточите върху вътрешни подобрения и усъвършенстване на техниката.

Овладяване на дисоциативното мислене

  • Музика и аудиокниги: За бегачите на дълги разстояния или колоездачите слушането на музика или аудиокниги може да осигури психическо бягство от физическите изисквания на тренировката.
  • Образи и визуализация: Спортистите, които плуват за издръжливост или бягат по пътеки, могат да използват визуализация, за да се пренесат мислено в различни, по-спокойни или ангажиращи сценарии.
  • Игри с външен фокус: По време на спортни занимания като туризъм или бягане със ски, участвайте в умствени игри, които се фокусират върху околната среда, като например разпознаване на видове птици или броене на дървета.
  • Социално взаимодействие: Екипните спортове, като футбол или баскетбол, могат да използват силата на разговорите и екипната динамика като форма на дисоциация по време на по-малко интензивни тренировки.
  • Промяна на рутината: Променяйте средата за тренировки в спортове като скално катерене или каяк, за да внесете нови външни стимули, които да ангажират ума и да го разсеят от умората.

Заключение: Приспособяване на психическата стратегия към вашия спорт

В стремежа си към високи спортни постижения интегрирането на асоциативните и дисоциативните мисловни стратегии в тренировъчния режим трябва да бъде внимателно съобразено със специфичните изисквания на вашия спорт, както и с личните ви психични наклонности. Асоциативното мислене става ключово в дисциплините, в които преобладават прецизността, техниката и нуждата от незабавна обратна връзка. Спортове като стрелба с лък, гмуркане или спринт, където всяка минута корекция може да доведе до значителни промени в представянето, са пример за това, че вътрешното фокусиране върху телесните сигнали може да даде на атлетите конкурентно предимство.

И обратното, дисоциативното мислене се превръща в мощен инструмент при спортове, свързани с издръжливост, като маратонско бягане, колоездене на дълги разстояния или триатлон. В тези области способността да се дистанцираш психически от физическия дискомфорт, да разделяш дългите периоди на по-удобни за психологическо управление сегменти и да поддържаш позитивна и устойчива нагласа е безценна. Тази стратегия може да превърне изтощителната тренировка или състезание в по-приятно и психически устойчиво преживяване.

Когато атлетите, независимо дали са професионалисти или любители, не само разбират, но и умело използват тези когнитивни стратегии, те имат възможността да трансформират своите тренировки, да извлекат максимума от своите умения и да увеличат удоволствието си от спорта. Колкото и важни да са физическите постижения, балансираният и стратегически насочен ум често е ключът към допълнителни спортни успехи. Запомнете, в богатия и разнообразен свят на спорта, умът е също толкова важна арена, колкото и игралното поле, корта или пистата. Грижата и тренировките на ума с правилните когнитивни стратегии са съществени за всеки спортист, който иска да реализира своя пълен потенциал.

СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂