За целеполагането в спорта, здравето и тренировките

Една от водещите ми идеи, заради която и започнах списването на този блог, е максимата, че знанието е сила. Това важи изцяло и когато става дума за здравето на човек, неговите спортни цели и тренировките, които прави, за да ги постигне. Въпреки че много треньори се надпреварва да рекламират нови и нови диети, тренировъчни режими и хранителни добавки, истината е, че теорията на движението и храненето, когато говорим за средностатистически човек, не е квантова механика. Трудностите идват, когато хората имат конфликтни или твърде високи цели, но ако Знанието отсъства, те не могат да знаят, че целите им са конфликтни или твърде високи поначало. В тази статия ще си поговорим именно за това как да идентифицираме правилните инструменти за целите, които си поставяме, за да не се лутаме и залитаме по неща, които в крайна сметка само ще ни изморят и демотивират. А колкото и да не съм фен на мотивацията, тя е първата стъпка към изграждането на дисциплина.

Как да си поставяне правилните целите в здравето и спорта?

Цел, която е само в главата на човек, е просто идея. Затова първото нещо, когато човек си поставя цел, е да я запише някъде. Записването центрира и помага да разбием голямата цел на части. Да вземем например класическото, „Искам да отслабна“. Ако следваме познатия SMART-модел, това е една много, ама много лоша цел. Няма е конкретиката (S), измеряемостта (M), отчетността (A), а оттам няма как да знаем, дали целта е реалистична (R) и дали времето, което сме отделили за нея е коректно (T).

Някои хора имат по-конкретни цели: „Искам да отслабна с 10 килограма за 3 месеца“. Тук вече имаме основите на правилното целеполагане, защо е налице конкретика и измеряемост. Сега Знанието трябва да се насочи към останалите три елемента. Как ще отчитаме дали успяваме да постигаме целта си. 3 месеца е много дълго време, а теглото за съжаление флуктуира в рамките на 1% всеки ден, което означава, че само по себе си не е най-добрата метрика. Ако обаче започнем да измерваме теглото си всеки ден, по едно и също време, то тогава ще можем да видим седмични тенденции в теглото, което ще ни даде много по-точна информация. Така, покрихме и отчетността. Кратка справка в Google ще ни покаже, че според Центъра за контрол и превенция на болестите, здравословното ниво на сваляне на килограми е между половин и един килограм на седмица, като колкото по-наднормено е теглото, толкова по-близо до единия килограм е то. Ако приемем, че 3 месеца са 12 седмици, това означава, че целта от 10 килограма за 3 месеца е постижима основно за хора с много наднормено тегло, при положение, че следват препоръките на специалистите. А е хубаво да ги следваме, защото изследваният показват, че всички популярни диети работят, но само в рамките на 6 месеца. Проблемите идват след това, но вече сме обсъждали този въпрос. Виждаме как Знанието може да трансформира една неясна и нереалистична цел („Искам да отслабна“) в нещо, което можем да измерим и да бъде здравословно едновременно с това („Искам да отслабна с 10 килограма за 6 месеца“, например).

SMART is not enough

Тук обаче идва мястото на най-важния въпрос, които много често решава дали човек ще има успех или не. И този въпрос не е във сферата на продуктивността, а в тази на психология. Този въпрос е „Защо?“. Хората, които успяват да си отговорят на него, успяват в личността си трансформация. Затова е хубаво външната цел да служи като фитил на горивото, което се явява вътрешната цел. Джим Уендлър има много проста рецепта за контрол на теглото, която се свежда до това да се храниш за целите, които искаш да постигнеш. Например, ако искаш да свалиш времето си за някоя бегова дистанция, няма особена логика да качваш тегло. От друга страна, ако искаш да повишиш абсолютната си сила, това надали ще стане, като свалиш 20 килограма. Може обаче да е добре да изчистиш малко телесни мазнини, ако искаш да повиши относителната си сила, т.е. колко повторения със собствена тежест на дадено упражнение можеш да направиш. На пръв поглед, това са отново външни цели, но те дават необходимата структура, която да помогне да човек да изпълни това, за което всъщност се бори. Тези външни цели обаче предполагат изграждане на умения за мотивация, дисциплина и постоянство, които от своя страна ще му помогнат да поддържа теглото, което желае в дългосрочен план.

В заключение, ако не знаем как да поставяме целите си, няма как да ги изпълним. Следващата стъпка е да знаем как да подберем правилните инструменти за постигането на вече поставените цели, но това ще бъде темата на следващата статия.

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂