Как да се мотивираме за тренировки вкъщи?

В предна статия разгледахме едната страна на тренировките у дома – физическите измерения на продължителната липса на стандартни тренировки. Вече знаем, че не ни трябва много, за да поддържаме физическата си форма, нито пък ни трябва твърде много оборудване, за да заменим основните упражнения, които правим във фитнеса.

Има обаче и друг аспект на тренировките у дома. Много хора са ми споделяли, че като цяло са наясно с това, че не трябва да спират да се движат, но просто не могат да намерят мотивацията за това. Мотивацията е психологически конструкт, за който са се изписали много статии и книги, затова искам да я разгледам от различен ъгъл. Мотивацията е характерна с това, че най-лошото ѝ качество е същевременно и най-благоприятното. А именно, че мотивация лесно се губи, но лесно се и възстановява. За разлика от дисциплината, да сме мотивирани е остро състояние, което трябва да бъде поддържано, когато възникне.

Предимството на тренировките навън и в зала се състои основно в това, че средата ни дава структура, която вкъщи не е вродена и много често липсва. Едно е да сме във фитнес, в който всички други правят това, което и ние, в който са приятелите ни, а съвсем друго – да тренираме сами вкъщи, много често в ситуации, в които другите членове на домакинството ни правят нещо друго. Затова не трябва да се учудваме, че не сме мотивирани да тренираме, а напротив – да приемем, че това е нормално и да действаме съгласно обстоятелствата.

Казахме, че мотивацията е лесна за запалване, но много хора не знаят как да го направят. Ето няколко практически съвета, които да ни помогнат в тренировките в домашни условия.

1. Локация, локация, локация

Също както имаме определени места извън дома, които служат за тренировка, така ни е необходимо и място в него, което да изпълнява тази функция.

Накратко, трябва да си определим една стая, която да ни служи като „фитнес-зала“.

Добре е тази стая да бъде различна от хола, при възможност, тъй като това е мястото, на което сме свикнали да си почиваме – да сме се изтегнали на дивана, да гледаме телевизия. Не е рядко срещано явление да започнем да тренираме, да се изморим малко и да решим, че можем да пуснем телевизора, да седнем на дивана да си погледнем телефона и съответно мотивацията ни да изчезне.

Много по-трудно е това да се случи, ако имаме определено място в дома ни, което е „мястото за тренировки“. Още по-добре е, ако това е мястото, където са ни и домашните уреди за тренировка, ако имаме такива.

2. Въпрос на мода…

Има един аспект от тренировките, на който много хора не обръщат внимание. Обличането на дрехите за тренировка е своеобразен ритуал, който изпълняваме всеки път, преди да започнем спорт.

Целта на ритуалите е да центрират съзнанието в това, което предстои да се случи.

Вкъщи сме често изкушени да тренираме в домашни дрехи (а някои и дори без дрехи), но това може да доведе до бърз спад в мотивацията, особено ако тренировките са по-трудни. От друга страна, изпълняването на ритуала на обличане на спортните дрехи ще фокусира съзнанието ни и ще ни помогне да влезем в психическата нагласа за тежки тренировки.

3. … и на музика

Доказано е, че музиката влияе положително на спортните постижения. Слушането по време на тренировка намалява тревожността, до която води тежкото физическо натоварване понякога и ни помага да тренираме по-дълго и по-интензивно. Всеки от нас знае, че има песни, които го мотивират. В ситуация, в която мотивацията ни така или иначе е поставена под изпитание, трябва да използваме всеки инструмент на разположение, за да я индуцираме или поддържаме.

Освен това, наличието на музика ни помага да се изолираме от ситуацията около нас и да се фокусираме върху тренировката.Като цяло, по-агресивната музика помага при по-силовите тренировките, докато музиката с високо темпо е чудесен пейсмейкър при аеробните упражнения.

4. Аспектът на времето

Хората са същества, които обичат навиците си. Това важи и за времето, в което тренираме. Телата ни са машини, които сравнително лесно свикват с физическото натоварване в определен период от деня. Въпреки че има смисъл да се варира времето на физическото натоварване, ако целта ни е да се предизвикаме, когато става дума за мотивация, рутината ни става приятел, а не враг. С една дума, ако сте свикнали да ходите сутрин в залата, а ви се налага да тренирате от дома си, направете го отново сутрин. Тялото и съзнанието ви вече ще са свикнали на натоварването в точно този диапазон от време и ще ви е по-лесно да се мотивирате. Дори и да не се чувствате мотивирани, вдъхновението ще дойде по време на загрявката или след първите няколко серии.

… когато става дума за мотивация, рутината може и да ни е приятел!

Да обобщим

Всички съвети по-горе са насочени към едно и също нещо – създаване на структура в ситуация, в която структурата липсва. Когато тренираме в зала или на стадиона, структурата е вече установена, докато когато сме у дома – създаването ѝ е наша грижа. С времето, съветите по-горе ще се превърнат в навик и ще става все по-лесно и по-лесно да се мотивирате за тренировка.

Накратко за мотивацията у дома:

  1. Определете място в дома си, което ще се използва приоритетно за тренировки. Добре е това да е далеч от мястото, което свързвате с почивка и отпускане.

  2. Тренирайте във времето, в което тренирате по принцип и когато не сте вкъщи;ю

  3. Облечете се с дрехите, с които тренирате по принцип;

  4. Пуснете си музика, която ви мотивира. По-агресивна – за силови тренировки, с по-високо темпо – за аеробни и кондиционни;


Ако статията ви е харесала, абонирайте се чрез формата по-долу, за да получавате известия за най-новото съдържание в „Синергичен човек“!

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂