Четирите квадранта на личностната трансформация

Силно вярвам в това хората да имат информация, за да постигат целите си. Щом четете тази статия, много е вероятно личностната, в това число и физическата трансформация, да е част от тях. В предната статия си говорихме за това как много хора смятат, че трябва да вложат много повече в нея от това, което всъщност се налага, а в тази ще разгледаме какво точно значи това. Подобно на съдовете за стрес и възстановяване, усилията и важността, които полагаме и отдаваме на това да изглеждаме и да се чувстваме по-добре е хубаво да съответстват на резултатите, които искаме да постигнем. Можем и да ги разглеждаме като две перпендикулярни скали, които се пресичат в средата и формират четири квадранта. В следващите редове ще разгледаме специфичните особености за всеки един от тях.

I. Слабо желание за резултати и малко усилия

Тук са хората, които просто искат да се чувстват и да изглеждат по-добре. Много начинаещи в сферата както на силовите спортове, така и в личностната трансформация попадат именно тук. Някои от тях ще искат да се развият допълнително, но други ще се чувстват чудесно в малко по-здравословната си рамка. В това няма нищо лошо, защото дори и малко човек да подобри живота си, дори да стане една идея по-силен, това за него може да е достатъчно. Няма необходимост всички да са hardcore, независимо с какво сме облъчвани от екраните на телефоните. Ако трябва да сме честни, хората в този квадрант е много вероятно да са доволни от резултатите си и да изградят добра емоционална връзка с тренировките.

Една от големите грешки на повечето треньори е, че не могат да разпознаят именно хората, които искат просто да се движат повече и да се научат на базови правила за хранене и силови тренировки.

Парадоксалното е, че всъщност повечето хора, които търсят трансформационен или спортен треньор са именно такива и затова не е нужно да ги хвърляме на дълбоко от ден едно. В практически смисъл това означава, че е добре хората първо да се научат на принципите на силовите тренировки и правилното хранене, вместо да разглеждат частните и специфични случаи.

II. Силно желание за резултати и много усилия

Този квадрант е отреден за хората, отдадени на трансформацията си по начин, които отстрани може би изглежда обсесивен. В сферата на спорта, това са хората с конкретни и високи (за тях самите) цели, които обаче са наясно с усилията, които трябва да положат. Уравнението, когато става дума за трансформация е, че получаваш това, което влагаш, затова такива хора е и много вероятно да успеят, стига да могат да се предпазят от бърнаут.

Проблемът при тях е, че границата между баланса и дисбаланса между стрес и възстановяване е винаги много тънка.

Това са и хората, които най-много биха имали полза от откровен отговор на въпроса „Струва ли си?“. Променливите, които стоят зад изчерпателния отговор включват не само дали тялото и психиката на човека ще издържи, а и как неговите постижения ще се отразят на хората около него. Много е вероятно в съзнанието ви да изникват елитни спортисти, но това не е само така. Човек, който иска да свали 30 килограма трябва да бъде наясно, че ще има нужда от много по-радикална промяна в живота си от друг, които иска да отслабне с 5. И обратното, ако човек иска да се отдаде на силовите спортове, трябва да бъде наясно пред какво се изправя. Както говорихме и в началото, става дума за информиран избор. Тук ролята на трансформационния треньор е консултативна, а понякога дори и възпираща, защото подобен тип хора са водени от силна мотивация, която в даден момент може да бъде дори вредна.

III. Силно желание за резултати и малко усилия

За съжаление ще се учудите колко много хора подадат в този квадрант и то не само защото са големи само на думи, а всъщност са мързеливи. Не, има много наистина отдадени на трансформацията си хора, които не знаят какво и колко могат да постигнат.

Например, няма как да искаш да свалиш 10 килограма мазнини (а не вода) за 2-3 месеца, ако не си готов радикално да преоцениш отношенията си с храната и разчиташ на тялото ти, което цял живот си зареждал с лоша храна, да ти каже как да се храниш „интуитивно“.

По същия начин, няма как да качиш 10 килограма мускулна маса без да се докоснеш до „магическия“ принцип на прогресивното натоварване и не следваш адекватна тренировъчна програма и отново, правилно хранене. Резултатът ще бъде единствено фрустрация, решение, че режимите и програмите не работят и, че „аз съм си такъв“. Когато си в тази ситуация, има два пътя. Или си намаляваш очакванията, или си повишаваш усилията.

В такива случаи аз лично като трансформационен треньор предпочитам да насоча хората към намаляване на очакванията, защото от тази позиция е много по-лесно да се постигне знание, което да може да се използва в бъдещ момент, когато желанието за резултати може да бъде подкрепено с адекватни усилия. Усилия, които биха почивали на знание, а не на ентусиазъм. Колкото и да ни се иска, треньорите понякога трябва и да дърпаме спирачката, а и да попарваме нереалистичните надежди. Дисциплината е по-важна от мотивацията.

IV. Ниско желание за резултати и много усилия

Този квадрант е труден за описание, но ако трябва да бъда по-директен, това са хора, които са най-често нови, млади и/или свърхентусиазирани.

Най-трудното при тях е да им се помогне да видят голямата картина пред себе си и да се научат да поставят целите си правилно.

Това обикновено е трудно, защото може спортът да им се отдава по природа, а това да ги прави арогантни. За треньора това би означавало липса на кооперация и критика. От друга страна обаче, част от тези хора в един момент може да решат, че искат да постигнат резултатите, за които имат потенциал, което ще ги прати във втората категория, в която ще се чувстват много по-добре. Затова не е необходимо да ги отписваме или отхвърляме, а по-скоро да канализираме първоначалния ентусиазъм и мотивация, така че да се превърне в дисциплина.

Защо е важно да познаваме себе си. Вместо заключение.

Ако познаваш врага и познаваш себе си, не трябва да се страхуваш дори от хиляди битки. Ако познаваш себе си и не познаваш врага, за всяка победа ще получиш страхотно поражение. Но ако не познаваш себе си и не познаваш врага, то тогава ти си глупак и ще търпиш поражение във всяка една битка.

Сун Дзъ, „Изкуството на войната“

При личностната трансформация „врага“ и „себе си“ обикновено съвпадат, затова е важно да идентифицираме кои части от същността ни ни помагат и кои ни пречат. Надявам се, че след като сте прочели размислите ми по-горе, вече имате по-ясна представа за това къде се намирате и какво можете да направите, ако отговорът не ви хареса. Още в началото на статията казах, че съм привърженик на това хората да имат необходимата информация. Категоризацията не винаги е предимство, но когато става дума за себепознание, е много удобен и полезен инструмент.

close
СЕДМИЧЕН ВЕСТНИК НА SYNERGISTICMAN.COM

Не изпускай нито една статия!

Ще получавате само седмичен вестник. Никакъв спам 🙂